Онкология и Изкуствен интелект
Папиларна фиброеластома

Каква е разликата между общия tPSA и свободния fPSA?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
19.06.2023

tPSA (общ простатен специфичен антиген) и свободен PSA (свободен простатен специфичен антиген) са две различни измервания на протеин, наречен простатен специфичен антиген в кръвта. Тези тестове се използват за оценка на здравето на простатата и могат да предоставят ценна информация при диагностицирането и наблюдението на състояния на простатата, включително рак на простатата.

Основната разлика между tPSA и свободния PSA е във формите на PSA, които измерват:

tPSA (общ PSA):

tPSA се отнася до общото количество специфичен за простатата антиген, присъстващ в кръвта, независимо от неговата форма. Той включва, както свободен PSA, така и PSA, който е свързан с други протеини в кръвния поток. Тестът tPSA измерва общата концентрация на PSA в кръвта, осигурявайки обща индикация за здравето на простатата. Повишените нива на tPSA могат да бъдат индикация за различни заболявания на простатата, включително доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), простатит и рак на простатата.

Свободен PSA:

Свободният PSA специфично измерва частта от специфичния за простатата антиген, който не е свързан с други протеини в кръвта. Той представлява несвързаната или „свободна“ форма на PSA. В някои случаи нивото на свободния PSA се отчита като процент от общия PSA. Безплатният тест за PSA предоставя допълнителна информация, която да ви помогне да разграничите доброкачествените състояния от рака на простатата. По-висок процент свободен PSA обикновено се свързва с по-нисък риск от рак на простатата, докато по-нисък процент може да предполага по-висок риск. Може да бъде особено полезно в случаите, когато нивата на tPSA попадат в сивата зона (между 4 и 10 ng/mL), където рискът от рак на простатата е несигурен.

В клиничната практика tPSA и свободния PSA често се използват в комбинация, за да помогнат за оценка на здравето на простатата. Резултатите от тези тестове, заедно с други фактори като възраст на пациента, медицинска история и дигитален ректален преглед, могат да помогнат при определяне на необходимостта от допълнителни диагностични изследвания, като простатна биопсия, за потвърждаване или отхвърляне на рак на простатата.

Важно е да се отбележи, че тълкуването на tPSA и резултатите от свободния PSA трябва да се извършва след консултация със здравен специалист, като уролог, който може да предостави персонализирани насоки въз основа на специфичните клинични обстоятелства на индивида.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака