Онкология и Изкуствен интелект

Има ли полза от уринотерапията?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Голяма популярност на уринотерапията придобита, най-вече от телевизията и научно-популярните сайтове в интернет остава с впечатление, че това е едно истинско лечение, което може да повлияе редица разболявания, в това число и онкологични.

Няма доказателства за подобно нещо!

Всички доказателства изтъкнати в нейна полза обаче не издържат и елементарен тест в контролирана среда като досега нямаме никакви доказателства, че тя работи или има някакъв ползотворен ефект върху човешкото здраве.

Данните, които имаме от далечните източни държави, където се е практикувала от хилядолетия, също не издържат от научна гледна точка.

Пиенето на урина, собствена или чужда, не допринася за подобряването на вашето състояние и има изцяло плацебо ефект.

Практикуването на източни практики от много хора въобще не означава, че те имат някаква полза. Лесно може да се установи след бърза проверка в NIH-сайта, където няма потвърждаващи ползата действия.

Цялостното съществуване на идеят за уринотерапия може да се търси най-вече при хора, решили да си придадат значимост и важност експлоатирайки чисто човешки чувства и емоции.

Ако си направите труда да проверите в Google за информация свързана с уринотерапията ще установите, че над 99% от всички статии са научно-популярни насоченост и почти никоя от тях не препраща към реални клинични данни, които да доказват ползата от пиенето на урина.

И понеже към днешна дата нямаме никакви данни за полезността на този вид лечение, то можем да препоръчаме на всички заинтригувани да направят по-задълбочена проверка в интернет-ресурсите като например в Националиния институт по здравеопазването на САЩ.

Ето и някой малки препоръки директно отправени към уринотерапията:

1.Не пийте урина;

2.Не си инжектирайте урина;

3.Не съветвайте други хора да пият урина-собствена или чужда!

Ето и някой статии по въпроса:

1.The Golden Fountain – Is urine the miracle drug no one told you about? Loeffler Jutta M- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032615/

2. Urine therapy through the centuries. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21614793

3. Microbial evaluation and public health implications of urine as alternative therapy in clinical pediatric cases: health implication of urine therapy-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032614/

4. Urine therapy in Ayurveda: Ancient insights to modern discoveries for cancer regression-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6148057/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Алтернативни лечения