Онкология и Изкуствен интелект

Зачервяване на кожата след лъчелечение при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако провеждате лъчелечение поради някакво онкологично заболяване, то трябва да знаете, че може да възникнат някой странични ефекти от нея. Един подобен ефект е зачервяването на кожата. Това явление може да е с преходен характер, но все пак трябва да направите консултация с лекуващия Ви лекар, ако то се появи.

Лъчелечението може да причини възпаление на кожата в зоната на провежданото лечение. Някои пациенти нямат почти никакви кожни проблеми, но при други има силно изразени реакции.

От какво зависят тези реакции:

1.От вида на лъчетерапията, която се провежда;
2.От състоянието на кожата;
3.От зоната за лечение.

Кожната реакция може да направи кожата да изглежда зачервена (било то силно или слабо). Също така може да се получат и усещания, които да се оприличат на: възпаление, сърбеж, подуване и да изглеждат по начин, така както
изглежда едно слънчево изгаряне. В определени случай, самата кожа може да започне да се лющи, както и да се образуват мехури.

Кожните реакции не се развиват веднага, а постепенно по време на курса на лъчетерапия.

Ако получите подобни оплаквания от провежданата лъчетерапия, то трябва да уведомите веднага лекуващия Ви лекар!

Кожните реакции обикновено започват да се успокояват от 2 до 4 седмици след края на проведеното лечение.

Понякога може също да се появи зачервяване или потъмняване от „другата“ страна на тялото до зоната за лъчелечение. Например, може да се появят кожни промени на гърба, ако сте провели лечение
на предната част на гръдния кош. Това е така, защото кожата може да бъде засегната и в областта, там където лъчетерапевтичният лъч е напуснал тялото.

Зона на радиолечение

Лъчетерапията на някои определени части на тялото е по-вероятно да причини кожна реакция, отколкото други. Например области, където има триене на кожата, например
под гърдите.

Също така областите, които получават висока доза радиация, като някои видове рак на главата и шията, също могат да доведат до силно възпаление на кожата.

Както при всички странични ефекти, и това оплакване може да се различава при отделните хора.

Дългосрочни странични ефекти след проведена лъчетерапия

Може да откриете, че зоната за лечение е трайно по-тъмна, след като лъчелечението приключи. Това представлява дългосрочен страничен ефект, без опасностност да Ви навреди.

По-късно във времето може да се установи, че има разкъсвания на малки вени в третираната област. Това също е дългосрочен страничен ефект на лъчетерапията. Нарича се телеангиектазия.
Малките вени се разширяват в зоната на лъчелечение и могат да се появят на повърхността на кожата Ви.

Вашият лекуващ лекар ще да Ви предпише необходимите лекарствени препарати за третирането на зоната.

Източник на информация:

1.https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/general-radiotherapy/skin?utm_source=affiliate_window&utm_medium=affiliate&utm_name=online_retail&utm_content=www.adgoal.net&awc=2584_1609259620_676e1a66ae14ed3cb5b846f59b3e0551

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции