Онкология и Изкуствен интелект

Защо алтернативната медицина има такова предимство? (Част 1)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
23.09.2019

Тази статия няма за цел да отхвърли или да изтъкне някой вид лечение бил той стандартен или алтернативен!

Тя има за цел да даде обективен отговор, до колко е полезно да се използват не изцяло доказани лечения при пациенти с онкологични заболявания.

Каква е разликата между традиционната и алтернативната медицина?
1.При традиционната имаме доказателства базирани на доказателства, тествани в клинични проучвания (с всичките му особености).
2.При алтернативната имаме подход, които не е базиран на доказателствени подходи и статистически методи (поне не и при всички).

За алтернативната медицина може да се каже, че обитава една своеобразна „Сива зона„.

Това е мястото където се срещат традиционната медицина с всичките и странични ефекти и алтернативния подход, които обещава всичко което традиционната медицина обещава, но без неприятните странични ефекти.

Погледната реално има няколко стълба, на които се издига алтернативната медицина.

Тя се простира между:

-Между онкологията базирана на доказателства и тази при която има само откъслечни сведения за преживяемост;
-Не може да се отговори с точност, кое може да помогне на конкретния пациент;
-Кога може или трябва да се използва алтернативния подход в онкологията;
-Може ли да навреди или да помогне?

В този ред на мисли: някой задавал ли си е въпроса, защо никой не ходи на врачка за апандисит?

Или не използва някакъв алтернативен метод на лечение?

Ами защото настоящата медицина може да разреши проблемът моментално с минимални понякога усилия. За съжаление не така стой въпроса с онкологичните заболявания.

Не може да се отрече, че въпреки множеството страшни новини за рака, преживяемостта расте, дори и в България (с някой особености).

Това се дължи все пак на подобрените ни познания за биологията на рака и разбира се на наличните нови лечения, които навлязоха последните 20 години.

Остава въпросът, че на един пациент едва ли не му се натрапва задължително лечение от страна на лекарите, като той има малко участие в този процес.

Правило е да се вземе по внимание мнението и желанията на пациента и да бъде информиран за това, какво му предстой!

Правило, което се спазва понякога само формално и поради натоварения график на много лекари, не ми се дава възможност да направят информиран избор.

При алтернативната медицина има много по фин подход и нещата са изложени много по ясно и дори по-конкретно, което в повечето случай е бизнес подход.

Когато на пациент е поставена онкологична диагноза, тя е шок за него и цялото му семейство. Пред този човек стой въпроса, дали и с какво да се лекува.

И докато за едни пациенти избора е ясен- класическа онкология, то пред други стой избора за някакво или някакви алтернативни лечения.

За съжаление поради сложността на онкологичното заболяване и непредвидимия му ход, а и изход, няма как да се даде или направи точна прогноза за изхода на заболяването.

Това допълнително налива вода в мелницата на алтернативните лечения, най-малкото защото днешната онкология няма математическата основа, която да и помогне да прави своите крайни заключения. Това води до много противоречиви резултати при пациенти с едни и същи заболявания.

Психилогическия ефект, който може да окаже една толкова тежка диагноза и изобилната информация в интернет дава възможност на много хора да обмислят някаква алтернатива на своето лечение.

Съвети от близки или приятели, които имат малък или никакъв опит също оказва понякога влияние върху избора и решенията при тези пациенти.

Многобройните лесно смилаеми статии в интернет за лечение на онкологични заболявания дават допълнителен стимул на хората да търсят алтернативни лечения.

Страшните новини за химиотерапията също оказва негативно влияние върху избора при определени пациенти.

В повече случай за конкретния вид лечение не се знае много. За повечето пациенти почти няма разлика между лъчетерапия и химиотерапия.

Не се прави разлика между имунотерапия, таргетна терапия или хормонотерапия.  Настоящите лечения базирани на научни доказателства се демонизират сред обществото, а същевременно се изтъкват алтернативи, които не са доказани, но се представят в положителна светлина.

В голяма част от случаите пациентите не са запознати със своето заболяване и не са наясно с методите за лечение.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака