Онкология и Изкуствен интелект

Загуба на апетит при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
26.02.2019

Една голяма част от онкологичните заболявания са свързани със загубата на апетит. Понякога тя може да предхожда откриването на онкологично заболяване и трябва да се има предвид, винаги когато се появи.

Причините за загубата на апетит може да са от различно естество и различни по произход. Понякога са свързани със самия растеж на раковото заболяване и с отделянето от него на токсични вещества.

Загуба на апетит може да възникне и след приложението на химиотерапия, която да доведе понякога до загуба на тегло, което трябва по възможност да се възстанови.

Причините за липсата на апетит могат да са предизвикани от самото действие на цитостатиците, като неспецифични агенти, които могат да влияят върху вкусовите рецептори на езика или върху рецепторите за мирис в носа. Атакуването на тези рецептори от лекарствените препарати може да доведе до отпадането на апетита.

Запомнете! Ако провеждате основно неспецифична химиотерапия поради някакво онкологично заболяване може да имате загуба на апетит! Това състояние е преходно и апетитът се възстановява след прекратяването на химиолечението! Понякога може да се възстанови и по време на самото лечение!

Промените в апетита са често срещани при лечението на рак като цяло. Обикновенно пациентите със загуба на апетит се хранят по-малко от обичайното, или не се чувстват гладни изобщо. Продължителната загуба на апетит, обаче може да доведе до сериозни усложнения и забавяне на химиолечението. Тези усложнения могат да включват загуба на тегло, умора, отпадалост и като цяло обще слабост на организма.

Причини за загубата на апетит

Много различни неща могат да причинят загуба на апетит като:

1.Промени в метаболизма, участващи в превръщането на хранителните вещества в енергия. Такива промени могат да настъпят например при напреднало раково заболяване.

2.Увеличен далак или черен дроб, които могат да избутват стомаха и да създадат усещане за пълнота.

3.Асцит, който също може да създаде усещане за пълнота на корема.

4.Медикаментите използвани при химиотерапия, имунотерапия или други видове лекарства.

5.Лъчетерапия или някаква хирургична намеса във всяка част от стомашно-чревния тракт (като стомаха или червата).

Други странични ефекти от лечението на раковите заболявания, които също могат да причинят загуба на апетит:

1.Гадене и повръщане

2.Афти в устата

3.Инфекции

4.Сухото в устата

5.Затруднено преглъщане

6.Затруднено дъвчене

7.Запек или диария

8.Болка

9.Умора

10.Депресия

11.Стрес или тревожност

Ако получите загуба на апетит веднага предупредете Вашия лекуващ лекар!

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции