Онкология и Изкуствен интелект

Еректилната дисфункция (Импотентност) при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако имате поставена онкологична диагноза и провеждата: хормонотерапия, химио- или лъчетерапия, то трябва да знаете, че могат да възникнат някои странични реакции
една, от който е еректилната дисфункция.

Тя може да се появи след проведена химиотерапия и обикновенно е временно явление. Еректилна дисфункция може да се появи и след оперативни лечение на онкологично заболяване или да бъде пряка последица от раковото заболяване.

Каквато и да е нейната генеза, то в повечето случай може да бъде положително повлияна след консултация със специалист.

Сред сравнително редките оплаквания е, но трябва да се има предвид, че поради социалната си роля, може да има умишлено не споделяне на пациентите за този вид  проблем.

Трябва да се има предвид, че химиотерапията в комбинация с тютюнопушене и употреба на алкохол, може да повлия негативно и да  удължи като време еректилната дисфункция.

Какво може да причини еректилната дисфункция при онкоболни:

1.Рак на простатата или операция на простатата – независимо дали е в началния си стадий или напреднал, мъжете могат да имат еректилна дисфункция
поради увреждане на някой нерви от тумора или от самата операция за отстраняването му.

2.Рак на тестисите – хормоналната терапия, която може да се прилага за лечение или след проведена операция, може да се получат такива затруднения.

3.Лъчетерапия – лъчението на тазовата област може да причини увреждане на нервите отговорни за еркцията.

4.Тревожност и депресия – нормално е да се изпитва тревожност или депресия, поради някакви ситуационни фактори или поради страх от диагнозата.

Тъй като изключително голям компонент за сексуалното здраве е психическото състояние на човек, тревожността и депресията могат да повлияят негативно на самочувствието Ви и да ви попречат за постигането на ерекция.

5.Химиотерапията често забавя и възпрепятства количеството на произведения тестостерон. Много варианти за лечение с химиотерапия и рак включват терапия с лишаване
от андроген или тестостерон.

6.Някои лекарства, използвани за контрол на гаденето, също могат да повлияят понякога на хормоналния баланс при мъжете.

Физическите странични ефекти от химиотерапията обикновено са временни и отшумяват в рамките на една до две седмици след спиране на химиотерапията.

Въпреки това, химиотерапевтичните средства, като Циплатин или Винкристин, могат да въздействат върху нервите, които контролират ерекцията, което да доведе до
възможна импотентност.

Ако имате подобни оплавания (странични ефекти) от химиотерапията или лъчетерапията говорете с Вашия лекар!

Еректилна дисфункция след хирургична операция
Тазовите операции могат да доведат до промени в нервите и кръвоносните съдове, отговорни за ерекцията. Това води до понижена способност за получаването и поддържането на ерекцията.

Дори и „щадящата нервите“ операция може да доведе понякога до известно увреждане на нервите. При някои мъже може да отнеме до 2 години, за да се възвърне еректилната функция след операция за ракови заболявания в областта на таза (простата, тестикули, колоректален и анален рак).

Простатата и семенните мехурчета произвеждат течността, която съставлява еякулата и при операцията от някакъв рак в таза може да доведе до тяхното  отстраняване или увреждане на нервите, които контролират тяхната функция.

В резултат на това могат да възникнат „сухи“ еякулации. Те не са вредни и  не влияят върху способността за постигане на оргазъм.

Някои видове операции при рак могат да повлияят на ерекцията. Те включват:

1.Радикална простатектомия – отстраняването на простатата и семенните везикули при рак на простатата;

2.Радикална цистектомия – отстраняване на пикочния мехур, простатата, горната уретра и семенните везикули при рак на пикочния мехур.

3.Абдоминоперинеална резекция (AP) – отстраняване на долната част на дебелото черво и ректума при рак на дебелото черво. Тази операция може да изисква
отвор в коремната стена (стома);

4.Тотална мезоректална ексцизия (TME) – отстраняване на ректума, както и тъканите, които го поддържат (наречен мезоректум) при лечение на рак на ректума;

5.Обща тазова екзестенция – отстраняването на пикочния мехур, простатата, семенните везикули и ректума, обикновено при някакъв голям тумор на дебелото черво.

Лъчетерапия

Еректилната дисфункция може да се появи при някои мъже след лъчетерапия при рак на простатата. Това се може да се случи бавно, за повече от година или повече след лечението. Шансът за развитие на еректилна дисфункция поради радиационно увреждане се увеличава с възрастта.

Мъжете, които са имали лоша еректилна функция преди лечението, са изложени на по-висок риск от ЕД след лечението. В допълнение, лъчетерапия уврежда простатната жлеза и семенните везикули, които са отговорни за създаването на течността, съставляваща еякулата. От своя страна еякулатът след лъчетерапия за рак на простатата намалява или липсва (суха еякулация).

Източник на информация:

1.http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/impotence.aspx
2.https://www.oncolink.org/support/sexuality-fertility/sexuality/erectile-dysfunction-after-cancer-treatment
3.https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fertility-and-sexual-side-effects/sexuality-for-men-with-cancer/erections-and-treatment.html

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции