Онкология и Изкуствен интелект

Девет симптома при мъжа, които насочват за онкологично заболяване

I.Bivolarski
I.Bivolarski
24.09.2019

Ако имате съмнение, за каквото и да е било заболяване, то трябва да направите консултация за това с лекар!

Ако имате някой от изброените по-долу симптоми и оплаквания, то това въобще не означава, че имате онкологично заболяване!

Обърнете внимание и на вредните фактори, на които сте изложени или сами се излагате!

При много мъже могат да се срещнат оплаквания, които да се дължат на дългодишни вредни навици като тютюнопушене и консумация на алкохол. Към тях се  добавя и обездвижването, което също не е за подценяване. 

Тази лоши фактори в съчетания с определени оплаквания от страна на Вашето тяло могат да Ви насочат вниманието за заболявания, с които до преди това не сте се сблъсквали.

Най-неприятната от тях е онкологичната диагноза и поставянето ѝ обикновено е свързано с психологически шок от страна на пациента. Когато обаче се разгледа подробно неговата анамнеза в почти всички случай се откриват ранни сигнали, че нещо не е било наред.

Тези сигнали са могли да бъдат прихванати и използвани по-най-добрия възможен начин от пациента, ако са били разпознати навреме.

И все пак ако забележете нещо от изброените по-долу симптоми направете консултация с лекар, колкото е възможно по-скоро.

1.Отделяне на храчки с кръв в тях– ако сте пушач (дори и да не сте) и забележите следи от кръв в храчки, то това трябва да Ви заостри вниманието, че нещо не е наред.

Няма физиологично състояние, при което да отделяте кръв под каквато и да е било форма. Цветът на храчките също може да варира- от изцяло червени, през розови до съвсем леко бледо червени отенъци. Кръвта може да е под формата на жилки, точици или разпръстната из цялата храчка. Обикновено се наблюдава рано сутрин.

Този симптом насочва най-вече за карцином на белите дробове.
Ако забележите подобни симптоми веднага потърсете лекарска помощ.

2.Загуба на глас– това е симптом, които много често не се свързва с онкологично заболяване и пациентите живеят с него едва ли не, години наред. Загубата на глас трябва незабавно да бъде изследвана и да се търси причината за нея.

Разбира се не означава, че имате онкологично заболяване, но трябва да направите консултация с лекар. В редки случай може да се касае за карцином в областта на главата и шията.

3.Загуба на тегло– всяка загуба на тегло, която не се дължи на диета и е необяснима за Вас, трябва да Ви насочи към консултация е лекар. Самата загуба на тегло може да включва обширни заболявания от онкологично и неонкологично естество.

4.Трудности при дефекацията или уринирането- е насочващ признак, че нещо в долните отдели на Вашето тяло не работи, както трябва. Това може да се дължи, както на доброкачествени образувания, така и на злокачествени.

Един продължителен запек или фалшиви позиви, които да Ви водят до тоалетната без изхождане на изпражнения също трябва да Ви заострят вниманието.

Понякога може да се касае за новообразувания в областта на дебелото черво, за изхожданията или в областта на пикочния мехур, при затрудненията в уринирането.

Задължително се консултирайте с лекар!

5.Изсветляване на изпражненията или потъмняване на урината-показва, че най-вероятно има някаква причина свързана със заболяване на черния дроб. Карциномите на
панкреаса, черния дроб или дори дебелото черво могат да дадат подобни оплаквания. Метастатичната болест, също.

6.Кръв в урината или семенната течност– също симптом, които трябва да Ви заведе моментално на преглед при лекар. Няма нормално състояние, при което да имате кръв в урината или семенната течност. Проблемите тук също могат да варират в широки граници и да са отражение на заболявания като: рак на пикочния мехур, простата и тестисите. Цвета на кръвта също може да варира. Правилото е , че колкото по-бледа изглежда, толкова от по-виско разположено ниво идва.

7.Необяснима болка по ребрата, гръдната кост и рамената– както всяка болка, трябва да се търси причината за нея. Консултирайте се с лекар. В много редки случай може да става въпрос за метастатична болест, дала отражение точно по тези места. Например, ракът на простатата може да метастазира в ребрата и раменните кости.

8.Опипване на необясними „маси“ в областта на корема– ако напипате или дори забележите каквато и да е необичайна „маса“в областта ба корема, трябва незабаво да се свържете с лекар. Диференциалната диагноза може да е обширна, но вероятността за полипи е голяма.

9.Необясним задух– задух появяващ се в покой, трябва да Ви насочи към консултация с лекар. В диференциална диагноза можете да очаквате онкологично заболяване на белия дроб
или плеврата.

Които и от по-горе изброените симптоми да имате, е никакъв случай не означава, че развивате или имате онкологично заболяване. Те са само обозначителни и се опитват само да Ви заострят вниманието, че нещо може да не е наред.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака