Онкология и Изкуствен интелект

Глиобластом (мултиформен глиобластом)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
30.01.201912.03.2019

Глиобластомът, познат още и като мултиформен глиобластом (GBM), е най-агресивният вид рак, водещ началото си от  мозъка.

Първоначалните признаците и симптомите при глиобластома са неспецифични. Те могат да включват главоболие, промени в личността, гадене както и симптоми подобни на тези на инсулт.

Влошаването на симптомите често е бързо.

Етиология

Причината за повечето случаи е неясна.Нечестите рискови фактори включват генетични заболявания като неврофиброматоза и синдром на Ли-Фроймени и предишна лъчева терапия.

Глиобластомите представляват 15% от мозъчните тумори.

Те могат или да започнат от нормални мозъчни клетки, или да се развият от вече съществуваща астроцитома с нисък клас.

Около 5% от тях се развиват от някакъв друг тип мозъчен тумор, известен като астроцитом с нисък клас.

Епидемиология

Честотата на заболяването е около 3 на 100 000 души на година. Най-често то започва около 64-годишна възраст и се среща по-често при мъжете, отколкото при жените.

То е и второто най-често раково заболяване на централната нервна система след менингиома.

Генетика
Не толкова честите рискови фактори включват генетични разстройства като неврофиброматоза, синдром на Li – Fraumeni, туберозна склероза или синдром на Turcot.

Предхождаща лъчетерапия също може да крие риск.  По неизвестни причини глиобластомът се среща по-често при мъже.

Други асоциации за възникването включват тютюнопушене, пестициди и работа в нефтопреработвателната или каучуковата промишленост.

Глиобластомът се свързва и с вирусите SV40, [14] HHV-6 , както и с цитомегаловируса.

Патология

Клетъчният произход на глиобластома е неизвестен. Поради сходствата в имунооцветяването на глиалните клетки и глиобластома се приема, че глиоми като глиобластома, произхождат от глиални клетки.

По-нови проучвания показват, че астроцитите, олигодендроцитните прогениторни клетки и нервните стволови клетки могат да служат като начални клетки на произход.

Клинична картина

Често срещани симптоми при глиобластома са припадъците, главоболието, гадене и повръщане, загуба на памет, промени в личността, настроението или концентрацията, както и локализирани неврологични проблеми.

Видовете симптоми зависят повече от местоположението на тумора, отколкото от неговите патологични свойства. Туморът може да започне да причинява симптоми бързо, но понякога е асимптоматичен, докато не достигне огромен размер.

Диагноза

Диагнозата обикновено се прави чрез комбинация от КТ, МРТ и тъканна биопсия. При изследване  с ЯМР глиобластомите често се проявяват като лезии, наподобяващи пръстен.

Външният вид обаче не е специфичен, тъй като и други лезии, като абсцеси, метастази, множествена склероза също могат да имат подобен вид.

Лечение

Лечението на глиобластома среща трудности поради няколко усложняващи фактора:

Туморните клетки са много устойчиви на конвенционалните терапии.
Мозъкът е податлив на увреждане от конвенционалната терапия.
Мозъкът има много ограничен капацитет да се възстанови.
Много лекарства не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, за да въздействат върху тумора.

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Мозъчни тумори