Онкология и Изкуствен интелект

Висока температура при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако провеждате химиотерапия, то може да очаквате повишена температура във всеки един момент. Понижаването на имунитета или дори всякакъв вид стрес може да доведе до повишаване на телесната температура.

⊕ ВАЖНО! Можете да получите веднага Ръководството за пациенти: Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия 2019 г. пишете на bivolarski@cancer.bg и ще Ви бъде изпратено по е-поща.

Ако имате повишена температура веднага уведомете лекуващия Ви лекар, за това.

Провеждането на химиолечение на практика отваря вратата за всякакви видове инфекция, които могат да се отразят на цялостното състояние при онкоболните пациенти.

Понякога откриването на причината за повишената телесна температура може да е много трудно!

Самото състояние може да бъде много неприятно и да предизвика дори постъпване в бонично заведение. Все пак трябва да се има предвид, че ако имате определено раково заболяване и развиете симптоми на треска или някаква инфекция, то тя може и да е безобидна, но може и да е признак за много сериозна инфекция.

Вашия лекар ще предпириеме редица стъпки за установяването на причината довела до повишаването на телесната температура.

Понякога повишената температура може да е свързана с понижението на белите кръвни клетки в кръвта. Ако имате съмнение за подобно нещо, информирайте лекуващия Ви лекар.

Например една треска, причинена от раково заболяване, може да има циклична проява. Това означава, че температурата Ви може да нараства по едно и също време всеки ден. Може да имате дни или седмици, когато да нямате температура и след това трескатада започне рязко отново.

Ето и някои видове причини:

1.Неходжкинов лимфом (НХЛ)
2.Ходжкин лимфом
3.Остра левкемия
4.Рак на бъбреците (бъбречно-клетъчен рак)
5.Хепатоцелуларен карцином
6.Рак на костите
7.Тумори на надбъбречната жлеза като феохромоцитоми
8.Тумори в частта на мозъка, наречена хипоталамус

9.Белодробен карцином

Вашите лекари може и да не успеят да открият причина за това състояние. Някои видове неходжкинов лимфом, например, причиняват нощни изпотявания и високи температури, които идват и си отиват без видима причина.

Запомнете че, колкото по-рано се лекува една инфекция или дадено фебрилно състояние, толкова по-малко вероятно е да имате по-сериозни усложнения. Много е важно да се разбере, какво причинява повишената температура, така че тя да може да се лекува бързо и по най-добрия възможен начин.

Имайте предвид, че телесната температура като такава има дневни вариации, като при повечето хора най-ниска е сутрин около 04:00 ч.з а най-висока около 18:00 ч.

Макар, че повишената температура може да се срещне при всички ракови заболявания, то има състояние, при който тя е по-честа.

Онкологичните заболявания на белия дроб (макар някой автори да твърдят, че повишената температура при този вид карцином е рядка), например могат да имат периодично протичане с повишаване и понижаване на телесната температура след проведено лечение (макар, че тя може да съществува и без неговото наличие).

Повишена температура може да се срещне при всички видове лечения в онкологията: химиолечение, таргетно лечение или имунотерапия.

Причини за възникване на повишената температура трябва да се търсят и в неговото разпространение в тялото, най-вече в черния дроб.

Кой е най-застрашен от усложнения?

Много младите, както и най-възрастните пациенти са по-склонни да получат усложнения като усещането за повишена температура. Понякога в по напреднала възраст частта на мозъка, която отговаря за регулирането на телесната температурата (хипоталамуса) не работи толкова добре.

Имайте предвид, че температурата може да се повиши понякога прекалено много, причинявайки проблеми със сърцето.

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака