Онкология и Изкуствен интелект

Бисмут- 213 нов метод за борба с рака

I.Bivolarski
I.Bivolarski
07.10.2019

4e4e0e77d2c3dc0f1798d71e64715321

Това изображение направено от Обществото по нуклеарна медицина (и избрано за снимка на годината през 2012 г.), показва как намалява разпространението на раковите образувания в човешко тяло.

Изображението е получено в  Института за трансуранови елементи в Карлсруе, които провеждат клинични изпитвания на нов метод за борба с така наречените гастро-ентеро-панкреато-невро-ендокринни тумори.

Както подсказва името, те могат да възникнат в рамките на тези анатомични структури.

За да убият тумора, химиците, „пришиват“ специални молекули, които могат да се свържат с раковите клетки. Виновникът за това се нарича- бисмут- 213.  

Радиоактивните атоми на бисмут-213,  при разпада си дават алфа частици.

Тези образували се частици са разпознаваеми като „тежки“ и по този начин разстоянието, което могат да изминават в човешкото тяло не надвишава няколко клетъчни диаметъра.

Това означава, че увреждането на здрави тъкани е минимално, докато трае тяхното въздействие,
(това обаче не може да се каже и за препаратите, съдържащи атоми с бета активност).  

Раковите клетки които са били под прицела на алфа-частиците са унищожени напълно.

Тъй като чрез кръвното русло лекарството се разпределя в целия организъм, то смъртоносната доза радиация е достигнала и до тези туморни клетки, разположени в отдалечени места.

По време на тестовете токсични ефекти от действието на лекарството върху бъбреците, жлезите с вътрешна секреция или кръвта не са били известни.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости