Онкология и Изкуствен интелект

Афти при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако провеждате химиотерапия е напълно възможно да се появят разранявания по лигавицата на устата и по устните, малко след като приключите вливките.

Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия (Ръководство за пациенти) 2019
ВАЖНО!!!Можете да получите ръководството напълно безплатно в .pdf файл като пишете на адрес: bivolarski@cancer.bg

Появата на афти представлява усложнение от приложеното лечение и може да е показател за понижени стойности на белите кръвни клетки. Афтите се появяват, защото клетките в областта на устната лигавица са активни и бързо делящи се подобно на ракови клетки.

Това означава, че страдат подобно на последните от силното действие на химиотерапевтичните лекарства.

Пикът на появата на афти в устата е около 10-12-я ден от приложението на химиотерапевтика. Могат да се появят по всяко време, но ако провеждате химиолечение, то трябва да бъдете нащрек.

Афтите могат да се проявят от леко щипене до силно парене в устата, но под каквато и форма да се появят, трябва да се обърнете към лекуващия Ви лекар.

Появата им  може да бъде болезнена, коетода  затрудни яденето, говоренето, преглъщането и дори дишането.

Разпространението им може да е по устните, лигавиците на бузите, мекото и твърдото небце, дори и навътре в гърлото към хранопровода.

Дали по време на химиотерапия ще се появят афти зависи от вида и дозата на лекарството, което получавате, както и колко често получавате се провежда лечението. Хемотерапевтичните лекарства, които има най-голяма вероятност да причинят афти в устата са:

1.Капецитабин (Xeloda)
2.Цисплатин
3.Циторабин
4.Доксорубицин
5.Етопозид
6. 5-флуороурацил
7.Метотрексат

Това не означава, че и други лекарства, които се прилагат не могат да предизвикат появата им.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции