Онкология и Изкуствен интелект

Адювантна химиотерапия

I.Bivolarski
I.Bivolarski
14.10.2019

Ако след оператино лечение на някакво онкологично заболяване сте чули термина Адювантна химиотерапия, то трябва да знаете следното:

Адювантната химиотерапия, представлява лечение, което се прилага непосредствено след операция от основното онкологично заболяване, и цели за да се максимизира ефективността му.

В най-добрия случай, хирурзите са свършили перфектна работа, отстранили са тумора и Вие повече не би трябвало да имате онкологично заболяване.

Това понякога е трудно за предсказване, поради факта, че онкологичните заболявания са с много сложно поведение, при различните пациенти.

Операциите, използвани при лечението на раковите заболявания, доведоха до това, понятието АХТ, да се използва главно за описване на лечения с рак.

Пример за такава адювантна терапия е допълнителното лечение, което обикновено се прилага след операция, когато се предполага, че всички откриваеми огнища на заболяването са отстранени, но където остава статистически риск от рецидив.

Погледната отстрани това си е един вид профилактична химиотерапия, макар сравнението да не е 100% вярно.

Поради това, че не можем да сме 100% убедени, че са премахнати всички ракови клетки, към самото основно лечение (оперативното) се добавя и последващо такова (в това отношение то може да бъде хормонолечение, систелна химиотерапия или радиотерапия в зависимост от онкологичната локализация).

Ето и някои примери:

Например, лъчетерапията или системната терапия обикновено се прилагат като адювантни лечения след операция за рак на гърдата.

Системната терапия може да се състои от химиотерапия, имунотерапия, модификатори на биологичен отговор или хормонална терапия.

Онколозите използват статистически данни, за да оценят риска от рецидив на заболяването преди да вземат решение за специфичния вид на  адювантното лечение.

Основната цел на адювантното лечение е да се подобрят специфичните за заболяването симптоми, както и общата преживяемост.

Тъй като лечението е предимно за риск, а не за доказуема болест (счита се, че е премахната), се приема, че част от пациентите, които получават адювантна терапия, вече са били излекувани при първичната операция.

Адювантна системна терапия и лъчетерапия често се дават след операция за много видове ракови новообразувания, включително рак на дебелото черво, белия дроб,  панкреаса, простатата и някои гинекологични ракови заболявания.

Някои форми на рак обаче не могат да се възползват от адювантна терапия. Такива ракови заболявания включват карцином на бъбрека, както и някои форми на рак на мозъка.

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Лечение